Přejít na hlavní menu
Lindab Logo
Choose languge
Přihlásit se

Váš dům musí také dýchat!

Domy musí dýchat, stejně jako lidé. Je to důležité jak pro samotnou budovu, tak pro lidi v ní, aby se cítili dobře. Dobrý vnitřní vzduch vám přinese příjemný pocit, kvalitní spánek a lepší výkon.

Větrání je způsob dýchání domu. Proto je nesmírně důležité, aby byly jeho dýchací cesty udržovány volné a čisté. V jazyce vzduchotechniky tak označujeme vzduchotechnické potrubí a větrací ventily.

Víte, jaký druh ventilace máte v domě, kde žijete?

Obvykle záleží na tom, kdy byl váš dům postaven,  nebo zrekonstruován. V minulosti bylo mnoho rodinných a bytových domů postaveno s přirozeným větráním, tahovým systémem, který zajišťoval cirkulaci vzduchu sám. Ale tím, jak jsme začali přidávat další izolace a lépe izolovaná okna, budovy byly stále více vzduchotěsné a pak selhal princip přirozeného větrání. To znamená, že musíte zajistit dobrou výměnu vzduchu, abyste získali zdravé vnitřní klima.

Od roku 1970 je v domech běžné mechanické odsávání. Tento systém používá k odstraňování použitého a znečištěného vzduchu ventilátory v koupelnách a prádelnách. Ventilátory jsou připojeny na potrubní systém a lze je umístit do podkroví, digestoře nebo do digestoře na střeše. Tímto způsobem je špatný vzduch odstraněn a nový vzduch je přidáván otevřenými okny nebo ventily čerstvého vzduchu ve vnější stěně.

Mnoho nově postavených domů dnes používá ventilační systémy s mechanickým přívodem a odvodem vzduchu a rekuperací energie - systém s mechanickým větráním tepla (MVHR). Tento typ systému zajišťuje nejen zdravé vnitřní klima pro váš domov, ale také snižuje vaši spotřebu energie. Využívá ohřátý vzduch v domě k ohřevu nového vzduchu, který je do domu přiváděn. To je dobré jak pro životní prostředí, tak pro vaši peněženku, protože váš topný systém nemusí neustále ohřívat nový studený vzduch.

Prostřední variantou obou výše popsaných způsobů větrání je mechanické odsávání s rekuperací tepla. Poté se horký a vlhký vzduch v koupelně a prádelně používá k ohřevu například vodních radiátorů nebo ohřívače vody.

Mimochodem, nemusíte se starat o hluk z vašich vzduchových ventilů nebo ventilačního systému. Vyřešíme to správným nastavením ventilů a tlumičů, které přispívají k udržení nízké hladiny zvuku.

Máte zájem o více informací?

Další informace o vzduchotechnických systémech najdete ZDE a o rekuperacích ZDE.

Pro ještě více informací kontaktujte produktového manažera