Přejít na hlavní menu
Lindab Logo
Choose languge
Přihlásit se

Lindab a SSAB spolupracují na oceli bez fosilních paliv 

SSAB a Lindab posilují své dlouholeté partnerství tím, že spolupracují na výrobě oceli bez využití fosilních materiálů. Od roku 2026 bude SSAB dodávat společnosti Lindab ocel vyráběnou bez fosilních paliv pro použití jak ve vzduchotechnických systémech, tak i ostatních výrobcích pro stavebnictví.

Obě společnosti budou spolupracovat na zavedení oceli SSAB vyráběné bez využití fosilních paliv společností Lindab. Ocel má dlouhou životnost, je odolná a 100% recyklovatelná. To jsou vlastnosti, které jsou očekávané a žádané u vysoce kvalitních stavebních výrobků.

„Jsem rád, že mohu přivítat Lindab jako partnera pro tzv. bezfosilní ocel. Společně tak přispíváme ke snížení emisí oxidu uhličitého v segmentu budov a vzduchotechniky a současně posilujeme konkurenceschopnost při zachování vysoké kvality produktů,“ říká Martin Lindqvist, prezident a generální ředitel společnosti SSAB. "Budujeme hodnotový řetězec bez fosilních paliv až ke koncovému zákazníkovi."

„Pro nás v Lindabu je ocel bez fosilních paliv ústředním tématem v oblasti udržitelnosti. Je to akce, která má největší vliv na životní prostředí. Se společností SSAB máme úzký vztah již dlouhou dobu a za spolupráci na výrobě oceli bez fosilních materiálů jsme velmi rádi. Těšíme se, že budeme moci našim zákazníkům nabídnout stejně vysokou kvalitu jako dříve, ale s ještě větší přidanou hodnotou v udržitelnosti,“ říká Ola Ringdahl, prezident a generální ředitel společnosti Lindab.

V roce 2026, plánuje SSAB dodávat na trh již pouze tzv. bezfosilní ocel, což bude možné po přestavbě  vysokých pecí v Oxelösundu na elektrickou energii. Tavení železa pak bude probíhat technologií HYBRIT, která nahrazuje koksovatelné uhlí tradičně potřebné pro zpracování železné rudy. Tím bude dokončen přechod na výrobu oceli výhradně na bázi elektřiny a vodíku, bez využití fosilních paliv. Tento proces prakticky eliminuje emise oxidu uhličitého při výrobě oceli.

SSAB, LKAB a Vattenfall vytvořily v roce 2016 HYBRIT, vodíkovou průlomovou technologii tavení železa, s cílem vyrábět bezfosilní ocel.